.jpg)
“Groene vaas met rode pioenrozen”, 2012, acryl / olieverf op paneel, 60 x 50 cm
Het schilderij, “Groene vaas met rode pioenrozen” is de eerste in een reeks donkere panelen met bloemstillevens en tevens het eerste schilderij van 2012. Elk jaar kies ik een thema of een onderwerp om op te variëren. In 2012 had ik mij voorgenomen een samenhangende serie te maken van vaasjes met bloemen in de glacerende techniek.
Het moest het een herfstserie worden. Een palet van warme kleuren en donkere tonen, die associaties oproepen met de herfst. Wanneer je binnen zit in een warm interieur, met een goed glas wijn bij een knetterend haardvuur. Met warme spotlichten op de schilderijen. Tijd voor reflectie. Om alle nuances en rijke kleurschakeringen in zowel de lichte als de donkere partijen in het schilderij tot hun volle recht te laten komen is een goede verlichting, of nog beter goed daglicht, van essentieel belang. Is het te donker dan lijkt het alsof de paneeltjes zwart zijn.
INSPIRATIE EN TRADITIE
Het bloemstilleven heeft een lange traditie. Tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw zijn er al specialistische bloemenschilders (video) actief. De inspiratie voor deze serie bloemenvaasjes ligt vooral bij schilders uit het eind van de 19e, begin 20e Eeuw, zoals de Franse schilders: Cézanne, Manet en Fantin-Latour (van de laatste is op dit moment voor het eerst een expositie (krantenartikel) in Nederland, Gouda) en de Nederlandse schilders: Van Gogh, Arntzenius, Verster, Voerman e.a. Met deze schilders voel ik mij voor wat betreft dit onderwerp dan ook verbonden en zie mijn werk ook als een voortzetting van deze traditie. Maar dan wel met een persoonlijke en eigentijdse draai eraan. Bovendien staat deze serie niet op zichzelf. Mijn interesse lag altijd al bij bloemstukjes of potten met bloemen. In mijn kindertijd maakte ik thuis altijd al bloemstukjes voor op de keukentafel. De serie begint eigenlijk al bij vroege olieverfschetsen op papier. Daarna zullen er nog vele volgen.
EXPERIMENT
De seriematige aanpak biedt mij de mogelijkheid om binnen een afgebakend gebied van hetzelfde onderwerp te experimenteren met techniek en vormgeving. De uitkomst daarvan is vaak een in vorm, kleur en maat samenhangende serie van 8 tot 10 schilderijen, die ook als zodanig tentoongesteld kan worden. Deze manier van werken leidt er soms ook toe dat je eerder los van elkaar gebruikte technieken en effecten samen toepast in een nieuw schilderij. Dit kan soms tot verrassende resultaten leiden.
Fase op 11 november 2011 Fase op 15 december 2011
Zoals ook bij “Groene vaas met rode pioenrozen”, begin ik meestal met het aanbrengen van een donkere basiskleur van acryl of olieverf (in dit geval bruine acryl of Van Dyckbruin olieverf) op het paneel of doek en maak hierop een eerste opzet. Die bestaat uit een eerste tekening, een indeling eenvoudig van vorm, zonder teveel detail. Dit kan een tekening zijn met houtskool of meteen met de kwast geschetst. Deze eerste fase is bepalend voor de compositie.
Daarna volgen vele lagen glacerende kleuren gemengd met een sneldrogend medium, zowel in de bloemen, de vaas als in de achtergrond. Omdat deze afzonderlijk “gestapelde” lagen steeds weer een dag tot enkele dagen droogtijd nodig hebben, werk ik vaak aan meerdere paneeltjes op een dag.
Door in een later stadium een schaduwzijde aan de vaas te geven en op het eind een lichtpuntje of lichtreflectie op de vaas aan te brengen suggereer je plasticiteit, ofwel volume. Waar het lichtpuntje, dan wel de schaduw geplaatst wordt hangt af van waar de lichtbron is. Door de glaceringstechniek kan ik de voor- en achtergrond meer tot een geheel, één ruimte, één atmosfeer laten samensmelten. De voorstelling lijkt hierdoor realistischer te worden. De lichtval op de vaas moet samen met de transparantie van de kleur een suggestie van glazuur oproepen.
In dit geval wilde ik een mooi diepgroen in de vaas combineren en laten contrasteren met het dieprood van de pioenrozen en het donkere warmbruin van de achtergrond. Deze kleuren versterken elkaar. Het stilleven moet tot leven komen. Ben voor nu tevreden met het resultaat. Op naar de volgende uitdaging!
Notities gemaakt tijdens het werken aan dit schilderij:
PS: Hierbij moet opgemerkt worden dat je als kijker wel het echte schilderij voor je moet hebben om deze hierboven beschreven ervaringen/sensaties te kunnen delen. Wat je hier ziet is slechts een reproductie. Ik kijk uit naar uw reacties, opmerkingen en vragen, zodat ik meer specifiek kan worden. Of nog beter, ik hoop u een keer in levende lijve te ontmoeten op een van mijn exposities en in te kunnen gaan op uw vragen en opmerkingen omtrent het werk, de inspiratie of het schilderproces.
Lieuwe Kingma, Hilversum, 23 oktober 2013
Verder lezen, kijken:
17e eeuwse traditie:
Boek: Beeldenstorm 2, door Henk van Os, Amsterdam 1998 (uitgezonden op TV door de AVRO:
Video: ( http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunst.html?item=061d4f146b0f221b3e7c2ef24c4957c5 )
Jan Davidz. De Heem:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Davidsz._de_Heem
Roelant Savery:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roelant_Savery
Jacob de Gheyn II
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_de_Gheyn_(II)
Ambrosius Bosschaert de Oude
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambrosius_Bosschaert_de_Oude
Franse schilders:
Cézanne :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_C%C3%A9zanne
Manet :
http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89douard_Manet
Fantin-Latour:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Fantin-Latour
Expositie in Gouda t/m maart 2014
Het nieuwste nummer van Kunstschrift 5/13 is gewijd aan deze schilder http://www.kunstschrift.nl/nieuws/
Nederlandse schilders:
Van Gogh
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh
Arntzenius
http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_Arntzenius
Verster
http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_Verster
Voerman
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Voerman_jr.
Marjan Weerdesteijn
Beste Lieuwe
Leuk om het proces van je schilderij zo te volgen. Het eindresultaat ziet er goed uit !!
Gezellige Sinterklaas-avond met Julie en de kinderen.
Veel groetjes, Marjan