
Lieuwe Kingma, Kwelders XII, 2014, acryl / olieverf op doek, 50 x 60 cm
Onverwachte wendingen
Voor Lieuwe Kingma zijn ‘figuratief’ en ‘abstract’ geen tegengestelde begrippen waaruit gekozen dient te worden. Sterker nog: ‘Ik kom vaak op de abstractie door de realiteit of andersom.’ Dat kan zowel gebeuren in vorm (afbeelding) als in techniek (materie).
Door de manier waarop Kingma naar dingen kijkt, neemt het omslagpunt tussen abstractie en figuratie (of tussen waarneming en verbeelding) vaak een onverwachte wending. Zo kan hij in een oud deurpaneel (zie hieronder) een landschap ‘ontdekken’.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kwelders I en II, 1985, gouache/acryl/olieverf op papier op paneel,25 x 32,5 cm | |
![]() |
![]() |
Dan ontstaan werken als “Kwelders I en Kwelders II”, 1985 (hierboven afgebeeld): droge vlakken in het water met wolken erboven. Soms speelt het toeval of de tijd een eigen rol. Kingma maakte de onderkleuren van gouache vermengd met bindmiddel op geprepareerd papier, waar overheen hij de olieverf aanbracht. Na verloop van tijd is het enigszins gaan trekken en is er craquelé ontstaan (dat overigens niet loslaat). Een toevalstreffer, want het lijkt op hoe de kwelders zelf er in het echt uitzien; uitgedroogde kleigrond. Lieuwe: ‘Het had zonder gekund, het is technisch niet helemaal correct, maar het is een mooie bijkomstigheid’.
bron: Lieuwe Kingma, 25 Years of Art , door Annelette Hamming, Breda, 2010
Met een paar aanpassingen volgt hier de tekst die ik in 2004 voor de verzamelaar schreef, als een toelichting op Kwelders I en II.
Tijdens mijn opleiding aan kunstacademie “Academie Minerva”in Groningen van 1980 – 1985 werkte ik nog regelmatig op de boerderij van mijn ouders. Een vertrouwde omgeving voor mij, want ik was er immers opgegroeid. Tijdens mijn studie in Groningen merkte ik dat ik langzamerhand met andere ogen naar mijn dagelijkse omgeving leerde kijken.
Mijn oog werd meer getraind om te kijken als een schilder. Daardoor ging ik meer letten op zaken als lichtval, kleur, contrast en textuur om mij heen. Tevens de abstracte lijnen en vlakken in het landschap: de lage horizon en hoge luchten zoals die zich vooral in Noord Nederland manifesteren.
Zo werd ik op een dag getroffen door een oude verveloze deur (zie afbeelding hierboven), die op de zijkant lag en dienst deed als afscherming in de schuur. Doordat de deur op zijn zijkant lag zag ik in de horizontale en afgebladderde verfresten een abstract kwelderlandschap: drooggevallen stukken land met water daartussen. Dat ik deze overeenkomst herkende was bij nader inzien het gevolg van mijn vertrouwdheid met het Waddenlandschap en mijn bekendheid met de abstracte schilderijen van schilders als Gerrit Benner en Nicolas de Staël.
![]() Gerrit Benner |
![]() Nicolas De Staël |
Een paar jaren later, in 1985, resulteerde dit in een paar abstracte schilderijtjes, die ik “Kwelders I en II” noemde en die deel uitmaakten van mijn eindexamenexpositie in 1985. Op deze expositie kreeg ik met name op deze paneeltjes veel positieve kritiek, waarbij steeds het kleurgebruik de mensen raakte.
Deze twee paneeltjes (25 x 32,5 cm) hebben mij nooit meer met rust gelaten en zijn het begin geweest van een serie abstracten genaamd “Kwelders”, die door mijn oeuvre loopt en nog steeds doorgaat. Dit artikel begon met het meest recente schilderij in de serie: Kwelders XII, 2014
© Lieuwe Kingma, Maart 2015
Uitkijkend naar jullie reacties,
Hartelijke groet,
Lieuwe
![]() Kwelders III. 1995 |
![]() Kwelders IX. 1995 |
Meer lezen en kijken:
Over kwelders lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwelder
For earlier posts click on: http://www.lieuwekingma.com/blog_nl/
Outwase
naphige http://paydayloanse.loan